TkMM Nedir?

TkMM Nedir?
Türkiye'de 1,5 yıldır toplanıyor. Her ilde, farklı kesimleri bir araya getiren toplantılara yerel yöneticiler ve o bölgeden seçilen milletvekilleri katılıyor. Bir anlamda her ilde TBMM'nin küçük modeli kuruluyor.

Yerel Yöneticiler Ve Millet Vekilleri Toplantılara Katılıyor!
Her ilde, farklı kesimleri bir araya getiren toplantılara yerel yöneticiler ve o bölgeden seçilen milletvekilleri katılıyor. Bir anlamda her ilde TBMM'nin küçük modeli kuruluyor.

Politikanın tabandan tavana örgütlenebilmesi başlıyor!
Politikanın tabandan tavana örgütlenebilmesi için 1,5 yıl önce 5 ilde başlayan ve bugün 30 ile kadar artan Türkiye küçük Millet Meclisleri (TkMM) her ay türkiyede bir ilki gerçekleştiriyor.

TkMM'lerin koordinatörlüğünü Şanar Yurdatapan yapıyor. Sürdürülen çalışmalarla giderek yaygınlaşan toplantıların,
yapısı ve bundan sonrası demokrasinin gelişmesi ve toplumsal, kişisel gelişim için çok büyük önem arz ediyor.

Türkiye küçük Millet Meclisi nedir?
Türkiye küçük Millet Meclisi, (TkMM) politikanın aşağıdan yukarıya örgütlenebilmesi için bir buçuk yıl önce kurulan Yerel Forum Ortak Çalışma Grupları'nın adının değiştirilmiş halidir. TkMM'ler, her ilin 'aile fotoğrafı'nda yer alan her kesimi bir araya getirmeyi hedefleyen, kimseyi dışlamayan bir yapıya sahitir.
Aile fotoğrafı; o ildeki en küçük sosyal grubu bile içeren kimsenin dışlanmadığı, bir anlamda o ilin fotoğrafıdır. TkMM'de dernekler, vakıflar, girişimler, odalar, birlikler, barolar, sendikalar, üniversiteler, sivil toplumun tüm kesimlerinin birer temsilcisinin bulunması, örgütlenmemiş sosyal gruplar varsa, onların da kanaat önderlerinin yer alması esastır.

Neden TkMM?
"Yerel Forum Ortak Çalışma Grupları" adlıyla anılırken, bir çok kişi "...yani Küçük Millet Meclisleri mi oluşturuyorsunuz?" dediğinden, Yapı gene aynı yapı, ancak adlar "Ordu küçük Millet Meclisi", şeklinde anıldı. Bugün "Türkiye küçük Millet Meclisleri Girişimi". oldu.

TkMM'lerin yapısı ve çalışma yöntemi nasıl?
TkMM'lerin yapısında, oluşturulduğu ilde bir gönüllü, İstanbul'da ki ofiste bir mutfak var.. Ve www.tbmmocg.net üzerinden çalışmalar veriliyor. Çünkü söz uçar, yazı kalır. Tüm toplantıların tutanakları bir hafta sonra web sitesinde yayınlanıyor. Bu tutanakların ortak paydalarını taşıyan rapor ise TESEV tarafından hazırlanıyor ve aynı ay dolmadan bir basın toplantısıyla açıklanıyor.

Her il özerk bir yapıya sahip.
Gündemini, toplantı yerini, saatini kendisi belirleyebiliyor. Her ayın ilk cumartesi günü (bazen Cuma akşamı veya Pazar gününe de kayabiliyor) 3 maddelik bir gündemle toplantı yapılıyor.

"Önyargılar Giremez" ilkesiyle yapılan toplantılarda Türkiye'de gündem oluşturan bir konu, ile bir de o ilin sorunlarından birini oluşturan yerel konu ve değişmeyen gündem maddesi olarak da Anayasa konusuyla ilgili toplantı yapıyor. Bu toplantılara milletvekilleri ve belediye başkanları davet ediliyor. Bu TkMM toplantılarına bazen Devlet Bakanlarıda katılıyor.

KARAR ALMAK YASAKTIR
TkMM'ler hangi amaca hizmet ediyor?
Ayda bir kez toplanarak, kendi seçtikleri genel ve yerel konuları, gene kendileri seçip TBMM'ye gönderdikleri milletvekilleriyle birlikte, aracısız, doğrudan, düzenli ve sansürsüz olarak tartışmayı amaçlıyorlar. TkMM'nin üç genel ilkesi var: Birincisi, "Önyargıları kapı dışında bırakmak", ikincisi "bağcı dövmek değil üzüm yemek", sonuncusu ise "kararlar alıp uygulamak değil, önce birbirini duymak, anlamak, empati kurmak". Gerisini kendileri belirliyor. TkMM'ler bir diyalog ortamı sağlıyor. Herkes diğerinin ne düşündüğünü biliyor. Bu toplantılar aynı zamanda bir vekil - müvekkil buluşması sağlıyor. Vekiller ve belediye başkanları hizmet vaat ederek bizden vekalet aldı, biz onların müvekkiliyiz. Bir vekilin müvekkiline ayda 2-3 saatini ayıramaması düşünülebilir mi? Her il, kendi konuşacağı konuya kendisi karar veriyor.

İSTANBUL TkMM'Sİ TOPLANIYOR
TkMM'ler kaç ilde, hangi illerde oluşturuldu?
Hedefimiz Parlamento 2010 yaz tatiline girerken 41 ilde -yani Türkiye'nin yarısında- Küçük Millet Meclisleri oluşturmuş olmaktı. Bu hedefe ulaşıp geçeceğimizi sanıyoruz, çünkü şimdiden 30 ile ulaştık, aşıyoruz. 2009 - 2010 yasama yılı, her ay şu illerde yapılacak TkMM toplantılarıyla başlıyor, tabi alfabetik; Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van. Yarın İstanbul TkMM'si toplanacak.
Toplantı düzeni nasıl ve nasıl işliyor?
Toplantıların yönetimi o ildeki forumun seçimine kalmış. Gene de önerilen ve imkânlar ölçüsünde uygulanan bir model var. Her toplantının bir kolaylaştırıcısı oluyor. Bu kişinin, farklı toplum kesimlerince saygı duyulan ve tarafsızlığına inanılan bir kişi olması çok önemli. Bugüne kadar katılan ve katılacağını söyleyen kolaylaştırıcılarımız şu isimlerden oluşuyor: Ergin Cinmen, Mehmet Metiner, Faruk Ünsal, Coşkun Üsterci, Metin Aktaş ve Murat Belge, Mehmet Altan, Lale Mansur, Sibel Eraslan, Abdurrahman Dilipak, Yılmaz Ensaroğlu, Sacit Kayasu, Galip Ensarioğlu, Mahmut Alınak, Hüsnü Öndül ve Ayhan Bilgen gibi. Toplantı, genellikle seçilen konu üzerinde-öneren kuruluşlardan birince hazırlanmış-en çok 10 dakikalık yansız bir sunumla, sorunun anlatılmasıyla başlıyor. Sonra yaklaşık birer saat süre ile katılımcılar tarafından önceden belirlenmiş olan bir "genel" konu ile bir "yerel" konu tartışılıyor. Ekim'den sonra bunlara ek olarak bir de "anayasa konusu" tartışılıyor.
Ya milletvekilleri gelmezse?
Yerel basın bunu havada kapar ve haberleştirir. Bir iki gelmeyen milletvekili seçmenini küstürebileceği için bizzat partisi tarafından uyarılır. Yeter ki sivil toplum olarak biz kararlı ve ısrarlı olalım.
TUTANAKLAR BİR HAZİNE
Toplantıların tutanak ya da raporu var mı, izlemek ve denetlemek için?
Evet. Tutanak tutuluyor ve bunlar basın mensupları için bir hazinedir. Tonla para verip yaptırılan anketlerden bile daha önemli, çünkü anketler gibi "sorulan soruya göre yönlendirilmek" gibi bir tehlike taşımıyor. Başarılı bir gazeteci, sadece bizin tutanaklarımızı raporlarımızı yayınladığımız siteden kopyalayıp yan yana getirdiği bilgilerle kocaman sayfalar dolduracak haberler, araştırma yazıları, hatta dizileri üretebilir. Bu, aynı zamanda araştırmacılar için de bir hazinedir.
BAŞBAKAN OLUMLU YAKLAŞTI
Siyasetçilerin TkMM'ye duyarlılıkları, ilgileri nasıl?
Görüştüklerimiz olumlu yaklaşıyor ve ilgilerini gösteriyorlar. Biz bütün siyasi partilerin genel başkanlarından ve TBMM Başkanından randevu talep ettik. İlk olarak kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'le görüşmüş ve desteğini almıştık. Kasım ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la meclisteki odasında AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla görüştük. Erdoğan, çalışmaları olumlu bulduğunu söyleyerek "Demokrasi açısından bu tür çalışmalar sabır ister. Ama sağlam temeller atılarak yapılması gerekir" dedi. Erdoğan'a milletvekillerinin illerdeki toplantılara katılım oranlarının düşük olduğunu söyledik ve 2009 yılının ilk 6 ayında 18 ilde yapılan 98 toplantıda STK'ların katılım oranını yüzde 71, milletvekili katılım oranının ise yüzde 5 olduğunu sayılarla anlattık. Ve Erdoğan'a "Milletvekillerine cumartesi günü iş vermeyin" çağrısında bulunduk. Erdoğan, bizimle çok ilgilendi ve sivil çalışmaların doğası gereği yukarıdan aşağı yürütülemeyeceğini ancak iyi niyetli yöneticilerin engelleri kaldırarak çalışmayı hızlandırabileceğine dikkat çekti. Toplantı sona erdiğinde, bu çalışmanın AK Parti tarafındaki yetkili takipçisinin Salih Kapusuz olacağı bilgisiyle ayrıldık. Sonraki toplantılarımızda her başımız sıkıştığında Sayın Kapusuz'u aradık ve çözüm beklediğimizi ilettik. TkMM Çalışmalarıyla ilgili olarak bizzat Erdoğan tarafından randevu verilmesi, konunun dikkatle ve ayrıntılı olarak ele alınması, sadece iyi dilek sözleriyle yetinilmeyip görevlendirilmenin de hemen belirlenmesi, bu konudaki iyi niyetin yeterli kanıtlarıdır diye düşünüyoruz. CHP, MHP ve DSP'den randevu taleplerimize olumlu yanıt bekliyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'den randevu isteklerimiz de yanıt bekliyor.
Seçim kazandıran toplantı modeli
Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiğimiz toplantıların bir örneği, ABD'de yaygın bir şekilde uygulanıyor. ABD'li parlamenter ve senatörlerin çıkıp halka kendilerini anlattıkları toplantılara 'Townholl meeting' adı veriliyor. Özellikle seçimlerden önce adaylar, bu toplantılara katılarak kendilerini, yapacaklarını anlatıyor, soruları cevaplandırıyor ve oy istiyorlar. ABD Başkanı Barack Obama da başkanlık seçimlerinden önce, bu toplantılarda halka kendisini anlatarak oy istedi ve sonuç ortada. Çünkü direkt halka ulaşmanın yolu bu tür toplantılar.

NOT: Bu bilgiler internet ortamından yeni şafak gazetesi ve www.tkmmocg.net adreslerinden derlenmiştir.